Pośród licznych miast w kraju, miasto Kraków wybija się nie jedynie w temacie kultury i akademickim, ale również na licznych innych polach. Zaczyna być miastem przyjemnym do mieszkania. Zmiany, jakie dokonały się w mieście w niedawnych okresach sprawiają, że miasto rzeczywiście idzie do przodu.
Pożyteczne nowości w Krakowie.
Co niezłego załatwiono w ciągu ostatniego czasu? Ilość napraw i inwestycji jest duża. Bardzo wsparły rząd w tej materii finane EU, z których Kraków często korzysta. Dynamiczne akcje w zakresie pozyskiwania dotacji sprawiły, że małopolska uzupełniła się o nowe węzły komunikacyjne, ekologiczne pojazdy w taborze komunikacji miejskiej, oraz potrzebne miejsca konferencyjno – sportowe.
Liczne zmiany są niewidoczne dla typowego Krakusa. Nie oznacza to natomiast, że nie funkcjonują. Najczęściej ignorujemy informacje, które nie są ściśle z nami związane. Przeciętnemu mieszkańcowi miasta wydaje się, że w regionie zbyt mało się dzieje. Podczas gdy miasto rozrasta się z każdym miesiącem. Programy naprawcze w zakresie zarządzania odpadami, budowie oraz modernizacji siatki wodociągowej, stawianie filtrów akustycznych to tylko niektóre zmiany, jakie pozwalają nam lepiej oraz wygodniej funkcjonować. Miasto zmienia się też pod kątem możliwości kulturalnych. Potencjał miasta idzie w górę dzięki takim obiektom jak: Kraków Arena czy rewitalizacja Huty. Te miejsca inspirują gości z innych krajów do odwiedzin.
Zapoczątkowane przez radnych działania nie tyczą się jedynie ścisłego środka miasta, ale też są związane z pełnym województwem małopolskim. Zatem lepiej nie utyskiwać lecz zobaczyć zmiany w jakie obrósł Kraków.
Przyszłe lata – o ile będzie możliwość zachowania szybkości zmian – pozwolą Krakowowi stać się niezwykłą metropolia.
Majchrowski