Dobra restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę smacznie zjeść? Pośród szerokich wariantów, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to bogactwo smaków, kolorów oraz spora dawka składników odżywczych.

Typowe włoskie smaki

Standardowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i czasem z winem. Podczas gdy włoska kuchnia to też takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Podstawowe włoskie posiłki

Pasty to baza włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się makarony w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie da się dołączyć do tej potrawy. restauracja włoska Bianca Kraków Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony nie mogą się znudzić.

Następnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Dobra pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.

Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To również risotto, focaccia, minestrone i szeroki wybór deserów – takich jak tiramisu czy zabaglione. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mascarpone i pecorino.
Zobacz film