z kawą

Zwykło się myśleć, że jeżeli dobra kwa to bez żadnych zahamowań arabica, ale ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest kosztowny oraz dominujący na świecie? Dlaczego tak wybitnie skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?

kawa ziarnista arabica do ekspresu
Czym jest arabica?
Kawa arabska innymi słowy Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany również kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma absolutnie przeróżne potrzeby oraz może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego towary, czyli kawy. Mimo że do rodziny kawowowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna i krzewy są niesłychanie pokrewne, to jednak się różnią.
kawa Jemen
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest prosta i równa, a gałązki długie i cienkie.

Arabica w uprawie i wzroście najpoprawniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest w większości wypadków poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina kwitnie nieomal przez cały rok oraz kocha ciepło, skutkiem tego z największym powodzeniem uprawia się ją na terenach górzystych między wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest ogromnie odporny na warunki pogodowe, ubóstwia ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą absolutnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiego powodu Arabica jest najważniejsza?
Gatunek nazwany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, bo zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna oraz aromatyczna. Jednakże co istotne dla jej handlowej wartości, ogromnie łatwo ją scalać z aromatami, skutkiem tego niekiedy wzbogacona posmakiem czekoladowym bądź korzennym. Zanim kupimy kawę rodzaju arabica należałoby przeczytać całkowicie skład artykułu, może się bo okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko bonusem.

Comments are closed.